Във втората поредна година, която мина под знака на пандемията от

...
Във втората поредна година, която мина под знака на пандемията от
Коментари Харесай

Заслужава ли Илон Мъск да е личност на годината

Във втората поредна година, която мина под знака на пандемията от COVID-19, списание Time избра Илон Мъск за персона на годината. Феновете на ексцентричния милиардер одобриха с вдъхновение това самопризнание, само че предстоящо не липсват и мнозина, за които то е несправедливо.

От изданието дадоха в детайли пояснение по какъв начин са избрали точно създателя на SpaceX, който от няколко месеца е и на върха на класацията за най-богатите хора на света. Според тях, малко хора имат по-голямо въздействие от Мъск върху живота на планетата, а и оттатък нея. 

А в годината, в която Безос се отхвърли от Amazon, а Зукърбърг трансформира Фейсбук в Meta, Мъск остава правилен на своите проекти и цели, измежду които е решаването на един от най-сложните предизвикателства пред човечеството. Вижданията му са също толкоз провокативни, колкото и личността му.

Основният коз на милиардера през 2021 година бе компанията Tesla. Електромобилите й станаха още по-масови, а тя бе оценена на повече от трилион докара. няма по какъв начин да пропуснем и огромното достижение на другата му компания SpaceX - договорът с NASA за първата задача до Луната от 50 година насам.

" На 50 години той има задоволително време да напише бъдещето - както своето, по този начин и нашето. Харесва ли ни или не, всички ние живеем в света на Мъск ", приключват обноската на избора си от Time.

Е, на някои законодатели и политици наподобява това не им харесва и не одобряват, че милиардерът е персона на годината. А основанието им е единствено едно - ниските налози, които е платил на база голямото си положение.

През лятото от отчет на ProPublica стана ясно, че през 2015 година той е платил 68 000 $ федерални налози върху прихода си, 65 000 $ през 2017 година и нито цент през 2018 година Обяснението, което Мъск даде тогава бе, че финансира плановете си със заеми. 

Мъск тегли заеми против акциите на Tesla, с цел да финансира плановете на компанията, без самият той да получава заплата. Така не дължи налози върху прихода, а същевременно приспада част от лихвите по тези заеми от своите налози.

Според американския политик Прамила Джаяпал, тази обстановка и провъзгласяването на Мъск надали не за народен воин единствено затвърждвават това, че " богатите са станали по-богати ", и то на фона на пандемията, поради която доста хора изгубиха работата си, а други - и живота си.

Конгресменката е на мнение, че медиите би трябвало да отдават заслужената респект на героите от първа линия, които всекидневно се борят за равният достъп до опазване на здравето на всички, както и на тези, които работят за едно по-справедливо общество - измежду които явно не е милиардерът.

Покрай избора на Мъск за персона на годината се чака да се даде нов подтик на Закона за налога върху ултра-милионерите, който " ще изравни изискванията и ще понижи разликата в расовото благосъстояние, като изиска от най-богатите 100 000 семейства в Америка или най-големите 0,05% да платят справедливия си дял ", предава The Hill.

Сенатор Шерод Браун пък написа в профила си в Twitter, че " вместо да се кланяме на ръководителите, които пълнят личните си джобове за сметка на всички останали, би трябвало да почитаме служащите, които основават благосъстояние за своите компании ". Е, знаем че Мъск не е повсеместен любим, само че великите персони постоянно са спорни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР